Robotickí kuriéri budú jazdiť v starom meste Tallinnu

Mesto Tallinn podpísalo dohodu s robotickou kuriérskou spoločnosťou Cleveron Mobility o poskytovaní služieb bezpilotného doručovania balíkov v Starom Meste estónskeho hlavného mesta Tallin.

Rozvoj uhlíkovo neutrálnej mobility v mestských priestoroch je jedným z cieľov estónskeho hlavného mesta ako Európskeho zeleného hlavného mesta 2023.

Autonómne vozidlá

Spoločnosť Cleveron Mobility vyvíja multifunkčné bezpilotné vozidlá s názvom Clevon 1, ktorých cieľom je dosiahnuť, aby doručovanie tovaru bolo ekologickejšie a šetrnejšie k zákazníkom a životnému prostrediu, ako aj rýchlejšie a lacnejšie. Spoločnosť tvrdí, že robotický kurier poskytuje službu doručovania balíkov bez hluku a zároveň zaisťuje bezpečnosť chodcov.

Zástupca primátora Tanel Kiik uviedol, že mesto uzatvára zmluvu o spolupráci na dva mesiace, počas ktorých prebehne pilotný projekt s cieľom získať skúsenosti a zistiť, či je používanie robotických kuriérov v Starom Meste opodstatnené.

„Staré mesto Tallinnu je pamiatkou UNESCO, ale aj aktívnou obchodnou lokalitou a atraktívnou turistickou destináciou,“ povedal Kiik. „Staré Mesto je tiež miestom, kde ľudia žijú. Preto má zmysel využívať inovatívne riešenia mobility na obsluhu svojich inštitúcií, podnikov a obyvateľov.

Na základe dohody o spolupráci mesto umožní Clevonu využívať robotických kuriérov na doručovanie tovaru do inštitúcií a podnikov na pešej zóne starého mesta Tallinnu. Keďže robotickí kuriéri sú vozidlá na diaľkové ovládanie a zatiaľ nie je dostatok údajov o ich využívaní v hustej premávke, robotickým kuriérom Clevonu bude povolená prevádzka napríklad aj mimo prevádzkových hodín Starého Mesta a to medzi 6:00 a 10:00 hod. Clevon sa zaväzuje dodržiavať požiadavky zákona o cestnej premávke a súčasne využívať najviac jedného robotického kuriéra.

Rozmery Clevonu 1 sú 1,15 m (šírka), 1,55 m (výška) a 2,5 m (dĺžka) a váži 500 kg. Pre zaistenie bezpečnosti ostatných účastníkov cestnej premávky vrátane chodcov je stroj vybavený šiestimi kamerami, ktoré poskytujú 360-stupňový pohľad na vozidlo.

„Ak chceme zlepšiť kvalitu života v centre Tallinnu, plne elektrické vozidlá ako Clevon 1 sú jedným z možných riešení, ktoré pomôžu znížiť znečistenie v tejto oblasti,“ povedal Arno Kütt, generálny riaditeľ Clevonu, ktorý potvrdil, že jedným z cieľov pilotného projektu spolu s partnerom DHL Express Estonia je tiež demonštrovať nevyhnutnosť a výhody nového kuriérskeho riešenia pre oblasť Starého Mesta.

Zdroj: https://www.smartcitiesworld.net/logistics/logistics/robotic-couriers-to-operate-in-tallinn-old-town-8360

Mesto Brezno upravuje vybrané plochy, aby na nich mohli kvitnúť lúky

27. októbra 2023

Stovky slovenských firiem budú musieť zbierať dáta o sociálnej a ekologickej udržateľnosti

17. októbra 2023

Smart City Academy – Zlepšenie kvality ovzdušia (záverečná konferencia 27.9.2023)

9. októbra 2023

Pre Dubnicu je priemysel nielen problém, ale i príležitosť

7. októbra 2023

Prioritou Michaloviec je zdravé mesto. Radnici pomôžu dáta

5. októbra 2023

Záverečná konferencia Smart City Academy potvrdila opodstatnenosť projektu a pomkla k pokračovaniu

3. októbra 2023