EYOF Banská Bystrica 2022 prihliada aj na súčasnú zmenu klímy

eyof-green-logo

Multišportové podujatie svetových rozmerov, na ktorom sa zúčastní približne 6 000 akreditovaných osôb a tisíce návštevníkov, predstavuje do istej miery záťaž aj pre životné prostredie. Preto je jedným z pilierov Európskeho olympijského festivalu mládeže trvalá udržateľnosť, zelené riešenia a snaha o redukciu negatívneho vplyvu na naše okolie. V rámci súčasnej doby a klimatickej zmeny, ktorej čelíme, považuje tím Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF Banská Bystrica 2022 za dôležité nabádať  účastníkov a fanúšikov podujatia k zodpovednejšiemu spôsobu života.

Organizačný výbor EYOF 2022 dbá na prepojenie udržateľnosti a športu. Snaží sa vychovávať a upozorňovať, že len zmenou našich návykov a zodpovedným prístupom vieme redukovať negatívne vplyvy na našu planétu. EYOF v Banskej Bystrici má svoje špecifiká, aj preto je príprava takéhoto medzinárodného podujatia pre organizátorov veľkou výzvou po každej stránke. „Napriek mnohým prekážkam sme sa počas príprav snažili o udržateľnejšie riešenia, a zároveň sme hľadali zelenšie možnosti, ktoré sme aspoň z části realizovali. Udržateľnosť sa stala počas dlhých mesiacov príprav jazykovou výbavou mnohých členov organizačného výboru, čo je dobrá štartovacia línia aj pre budúce podujatia,“ hovorí riaditeľka oddelenia udržateľných projektov EYOF-u Zuzana Moravčíková.

Organizátori od začiatku hľadali partnerov primárne zo Slovenska, ktorí sa vo svojich výrobných postupoch zameriavajú na ekológiu. „Vďaka tomu máme napríklad medaily vyrobené lokálnou spoločnosťou z Kremnice, medailové podnosy vznikli vďaka šikovným rukám miestneho umeleckého rezbára,  slávnostnú hudbu, ktorá zaznie počas oceňovania športovcov skomponovali na Konzervatóriu J. L. Bella v Banskej Bystrici,“ dopĺňa Moravčíková.

K ďalším príkladom patrí napr. oblečenie z recyklovaných materiálov, pódium vyrobené z recyklovaného plastu, efektívne nastavenie odpadového hospodárstva v zmysle cirkulárnej ekonomiky, opakovane použiteľné fľaše pre všetkých účastníkov podujatia, ale aj digitalizácia a elektronizácia interných procesov s úmyslom redukcie použitia papiera. Dôležité bolo zároveň prijať opatrenia v oblasti stravovania zamerané, okrem iného, na redukciu tvorby potravinového odpadu efektívnym nastavením podávania jedla a pod. Symbolickým činom bolo vysadenie stromov v Banskej Bystrici či vytvorenie zelených DESATORO odporúčaní.

„V spolupráci so Slovenským olympijským športovým výborom a školským edukatívnym projektom sme pod odborným vedením prostredníctvom Ekoworkshopov pripravili Desatoro zelených opatrení. Vymysleli ich mladí ľudia vo veku športovcov, ktorí sa na podujatí zúčastnia.  Veríme, že práve jednoduchou a nenásilnou formou budú účastníkov a fanúšikov podujatia nabádať k zodpovednejšiemu spôsobu života voči životnému prostrediu,“ dopĺňa riaditeľka oddelenia udržateľných projektov EYOFu Zuzana Moravčíková.

K zeleným DESATORO patrí napr. šetrenie energiou zhasínaním svetla, recyklácia a triedenie odpadu, redukcia plastov používaním vlastnej fľašky, šetrenie vody rýchlym sprchovaním, redukcia tvorby emisií využívajúc na odľahčenie dopravnej záťaže  chôdzu, autobusové alebo vlakové spojenia v regióne pre dobrovoľníkov.

Mesto Brezno upravuje vybrané plochy, aby na nich mohli kvitnúť lúky

27. októbra 2023

Stovky slovenských firiem budú musieť zbierať dáta o sociálnej a ekologickej udržateľnosti

17. októbra 2023

Smart City Academy – Zlepšenie kvality ovzdušia (záverečná konferencia 27.9.2023)

9. októbra 2023

Pre Dubnicu je priemysel nielen problém, ale i príležitosť

7. októbra 2023

Prioritou Michaloviec je zdravé mesto. Radnici pomôžu dáta

5. októbra 2023

Záverečná konferencia Smart City Academy potvrdila opodstatnenosť projektu a pomkla k pokračovaniu

3. októbra 2023