Zelené fasády ako nástroj na zlepšenie mestskej mikroklímy v meste Viedeň

zahrada-plot-fasada-popinave-rostliny-kere-04

Zelené fasády zabraňujú vzniku mestských tepelných ostrovov, zlepšujú mestskú mikroklímu a vracajú prírodu späť do srdca mesta. Výskumný projekt 50 Green Houses v meste Viedeň vytvoril integrované riešenie pre ozelenenie fasád existujúcich budov zo strany ulice. Umiestňovaniu kvetináčov pozdĺž existujúcich fasád donedávna bránili zdĺhavé procesné a schvaľovacie postupy. Projekt preto vyvinul cenovo dostupné riešenie typu všetko v jednom známe ako modul zelenej fasády BeRTA.

Modul zelenej fasády BeRTA pozostáva z 300-litrovej kvetináčovej vane, mriežky, pôdneho substrátu a dvoch popínavých rastlín, ktoré spolu pokrývajú približne 8 m² fasády. Pri výbere vhodných rastlín projektanti berú do úvahy plánované miesto a charakter fasády. Odborníci podporujú záujemcov počas celého procesu, od počiatočnej konzultácie na mieste až po plánovanie a inštaláciu zelenej fasády.

V súčasnosti je vo viedenskej štvrti Favoriten osem miest, kde si záujemcovia môžu pozrieť prototypy modulov BeRTA. Momentálne prebieha aj fáza monitorovania a hodnotenia projektu do leta 2022. Vedúci projektu zisťujú stav rastlín a pýtajú sa obyvateľov a ľudí zodpovedných za starostlivosť a údržbu na ich skúsenosti s nádobami kvetináčov. Ohlasy sú zatiaľ pozitívne. „Rastliny dodávajú budove živší vzhľad a myslím si, že to má pozitívny vplyv na náladu okoloidúcich,“ vyjadrila sa jedna obyvateľka o zelenej fasáde BeRTA na svojej budove.

Boj proti klimatickým zmenám

Klimatické predpovede naznačujú, že letá vo Viedni budú ešte horúcejšie, až 100 veľmi horúcich dní za rok s teplotami presahujúcimi 30 °C. Jedným z cieľov rámcovej stratégie Smart City Wien je poskytnúť ľuďom žijúcim vo Viedni zelené a otvorené priestranstvá v blízkosti miesta, kde žijú. Opatrenia na ekologizáciu budov, ako sú moduly zelenej fasády BeRTA, tiež pomáhajú zmierniť dopady klimatickej krízy znížením vnímanej teploty vo veľmi horúcich dňoch až o 13 °C. „BeRTA poskytuje správcom nehnuteľností, vlastníkom a obyvateľom jednoduché, cenovo dostupné riešenie ekologizácie fasád, čím sa pričiní o to, aby sa naše mesto stalo chladnejším a pohodlnejším miestom pre život,“ hovorí Susanne Lins, vedúca manažérka 50 zelených domov projektu.

Modul all-in-one je teraz dostupný na www.berta-modul.at, pričom mesto Viedeň prispelo na náklady implementácie sumou až 5 700 eur prostredníctvom schém spolufinancovania a dotácií. Projekt je súčasťou programu „Mesto budúcnosti“, výskumného a technologického programu Spolkového ministerstva dopravy, inovácií a techniky (BMVIT).

Zdroj: https://smartcity.wien.gv.at/en/greening-the-city-with-planter-tubs/

Mesto Brezno upravuje vybrané plochy, aby na nich mohli kvitnúť lúky

27. októbra 2023

Stovky slovenských firiem budú musieť zbierať dáta o sociálnej a ekologickej udržateľnosti

17. októbra 2023

Smart City Academy – Zlepšenie kvality ovzdušia (záverečná konferencia 27.9.2023)

9. októbra 2023

Pre Dubnicu je priemysel nielen problém, ale i príležitosť

7. októbra 2023

Prioritou Michaloviec je zdravé mesto. Radnici pomôžu dáta

5. októbra 2023

Záverečná konferencia Smart City Academy potvrdila opodstatnenosť projektu a pomkla k pokračovaniu

3. októbra 2023